MAGUNKRÓL TRADÍCIÓ BIRTOK TECHNOLÓGIA BOROKSZPONZOROKAT KERESÜNK

   MAGUNKRÓL                  TRARÍCIÓ                          BIRTOK                    TECHNOLÓGIA                      BOROK         SZPONZOROKAT KERESÜNK

TECHNOLÓGIA

Nagyjából nincs is, ami mégis, az a hagyományos, tradicionális tokaji eljárássor.

Csak érett, jó szõlõbõl, kézzel válogatva, ládába szüretelünk. Rokonok, barátok jönnek már több éve buliból, mára szakképzettnek számítanak. 10-12 ember szed le naponta összesen 400-500 kg szõlõt, a minõség az elsõ, nem kerülhet a ládába beteg, fertõzött, ecetes fürt, de még bogyó se.

A kocsányát eltávolítjuk (bogyózunk), ezáltal nem kerül a mustba fenolos, cseres, fanyar keserûsége.

Kevés ként adunk hozzá az oxidáció megelõzésére, nagy kádakban lefedve áztatunk 12-36 órát.

Hagyományos, fakosaras sajtóval alig préselünk, szinte csak szûrjük a levet. Ezért remélhetõen jó borunk és jó törkölypálinkánk is lesz.

24 óra hosszat pincehõmérsékleten ülepítünk, majd hordóban vagy saválló acél tartályban erjesztünk vadélesztõvel, esetleg oltómusttal.

A hûvös pincében lassan forr a bor, sok másodrendû alkohol (természetes glicerin) is keletkezik. Seprõfelkavarással, esetleg szellõztetéssel segítjük az erjedés végig vitelét. Nem tartjuk tragédiának, ha marad néhány gramm cukor a borban, ha az „jól áll neki”.

Fejtés, kénezés után még több hónapig érleljük hordóban a borokat.

A saját felhasználású borokat általában nem derítjük és nem szûrjük, de ezt csak a pincékben lehet megkóstolni.

Bentonitos derítés után szûrve palackozunk, illetve palackoztatunk.