MAGUNKRÓL TRADÍCIÓ BIRTOK TECHNOLÓGIA BOROKSZPONZOROKAT KERESÜNK

   MAGUNKRÓL                  TRARÍCIÓ                          BIRTOK                    TECHNOLÓGIA                      BOROK         SZPONZOROKAT KERESÜNK

BIRTOK

A sors különös kegyeként Szepsy István birtoka mellett vásároltunk egy kis szõlõt. Hírét, munkásságát, talán személyiségét is megismertük könyveibõl, a róla szóló cikkekbõl, elõadásaiból, de így személyesen is találkozhattunk. Metszés közben, hajtásválogatáskor. Ritkán siet annyira, hogy 1-2 szót ne válthatnánk.

Nem titkoljuk, követõi szeretnénk lenni a természet, a környezet, a szõlõ tiszteletében, a természetesség követésében, a minõség elérésének vágyában. Talán egyszer az eredmény, a bor is lesz annyira jó, hogy legalább szégyenkeznünk nem kell.

 A dûlõ ezt lehetõvé teszi, talán jobb is, mint érdemelnénk:

A Nyúlászó történelmi elsõ osztályú dûlõ, már az 1600-as évekbõl van írásos említése.  A Szent Tamás-hegy déli folytatása. Talaja sárga agyagos, kemény tufával vegyülve.

Az itt termelt szõlõ adja a legkedvesebb karakterû bort, virágos, gyümölcsös, jól iható, de ásványos, tartalmas, arányos és elegáns. Aromáit illetõen a hozzáértõk érett citrusokról, fehér húsú gyümölcsökrõl, õszibarackról és trópusi gyümölcsökrõl beszélnek.

Az ültetvényen vegyesen van furmint és hárslevelû szõlõ, több fajta klón. Sok a kisfürtû és a madárkás furmint, ezért a borok sokrétûek, sokszínûek, telt ízûek. A pótlások során is kisfürtû klónokat telepítünk, mert célunk nem a nagy mennyiség, hanem a mind magasabb minõség elérése.

Ezen a földön legalább 400-500 év óta szõlõmûvelésbõl élnek az itt lakók. Szeretnénk hinni, hogy 100 vagy 200 év múlva is szõlõ terem ezeken a dombokon. Mi megvásároltuk ennek egy kis darabkáját, földhivatali papírunk van róla, hogy a miénk. De a mi életünk olyan apró pillanat ebben a dimenzióban, hogy inkább csak azt érezzük, ez alatt a pár év alatt mi viseljük itt gondját a növényeknek. Reméljük, jól.