ENGMiskolc, Arnóti sor 128, 3530

Technológia


Nagyjából nincs is, ami mégis, az a hagyományos, tradicionális tokaji eljárássor.

Csak érett, jó szőlőből, kézzel válogatva, ládába szüretelünk. Rokonok, barátok jönnek már több éve buliból, mára szakképzettnek számítanak. 10-12 ember szed le naponta összesen 400-500 kg szőlőt, a minőség az első, nem kerülhet a ládába beteg, fertőzött, ecetes fürt, de még bogyó se.

A kocsányát eltávolítjuk (bogyózunk), ezáltal nem kerül a mustba fenolos, cseres, fanyar keserűsége.

Kevés ként adunk hozzá az oxidáció megelőzésére, nagy kádakban lefedve áztatunk 12-36 órát.

Hagyományos, fakosaras sajtóval alig préselünk, szinte csak szűrjük a levet. Ezért remélhetően jó borunk és jó törkölypálinkánk is lesz.

24 óra hosszat pincehőmérsékleten ülepítünk, majd hordóban vagy saválló acél tartályban erjesztünk vadélesztővel, esetleg oltómusttal.

A hűvös pincében lassan forr a bor, sok másodrendű alkohol (természetes glicerin) is keletkezik. Seprőfelkavarással, esetleg szellőztetéssel segítjük az erjedés végig vitelét. Nem tartjuk tragédiának, ha marad néhány gramm cukor a borban, ha az „jól áll neki”.

Fejtés, kénezés után még több hónapig érleljük hordóban a borokat.

A saját felhasználású borokat általában nem derítjük és nem szűrjük, de ezt csak a pincékben lehet megkóstolni.

Bentonitos derítés után szűrve palackozunk, illetve palackoztatunk.

Boraink


Minden évben az alábbi tételeket igyekszünk elkészíteni

  • Furmint
  • Furmint
  • Válogatott, egészséges, érett szőlőből, botrytiszesedés előtt
  • 6-7 g/l savtartalommal, 20-21 fokosan, szárazbornak
  • (200-300 palack)
  • Hárslevelű
  • Hárslevelű
  • Válogatott, egészséges, érett szőlőből, botrytiszesedés előtt
  • 6-7 g/l savtartalommal, 20-21 fokosan, szárazbornak
  • (200-300 palack)
  • Még nem késő
  • Már késő
  • Cuvée furmint és hárslevelű vegyesen, botrytiszesedés után
  • 7-9 g/l savtartalommal, 24-25 fokosan édes bornak
  • (200-300 palack)
  • Aszú
  • Aszú
  • Az érés ütemében, heteken át szemenként szedett aszúból, forrásban lévő száraz furminttal macerálva
  • (50-100 palack)
  • Borkülönlegességek
  • Borkülönlegességek
  • Számos különlegességet is készítünk. Ezek csak a pincében kóstolhatóak.
  • Törkölypálinka
  • Törkölypálinka
  • Hosszú évekig a használt boros tölgyfahordókban érlelve, csak a pincében kóstolható.
  • (50-100 palack)